ECHIPA NOASTRĂ
Societatea de Psihologie Militară este o organizație profesională și științifică a psihologilor care activează sau care au activat în domeniul psihologiei militare, precum și a specialiștilor din alte discipline conexe. Domeniul psihologiei militare include o varietate de discipline psihologice, cu aplicabilitate practică, clinică sau operațională, în context militar. De aceea, Societatea de psihologie militară încurajează cercetarea și aplicarea rezultatelor cercetării psihologice în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale și promovează excelența în furnizarea, de către psihologii militari, a unor servicii psihologice de înaltă calitate, fundamentate științific, la standarde etice și profesionale recunoscute la nivel internațional.
Dr. Vasile Marineanu este veteran al teatrelor de operații militare, președinte al Societății de Psihologie Militară și cadru didactic asociat în Departamentul Psihologie al Universității din București. Este absolvent al Academiei Forțelor Aeriene (1989), al Facultății de Psihologie din cadrul Universității din București (1996) și al Centrului European pentru Studii Strategice de Securitate "George C. Marshall", Germania (2001).
Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul psihologiei clinice și operaționale, dobândită în perioada în care a lucrat la Corpul NATO de Reacție Rapidă din Valencia, Spania (2005-2008) și în teatrele de operații militare din Bosnia-Herțegovina (1997), Kosovo (2000, 2002, 2004) și Afganistan (2010). A desfășurat, în principal, activități operaționale axate pe sănătatea mintală și programe de operații psihologice și informaționale adresate comunităților locale, în sprijinul forțelor aliate, al victimelor de război și refugiaților.
Dr. Marineanu este membru în Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din România, reprezentant național al Colegiului și membru în Comitetul permanent al EFPA (European Federation of Psychologists' Associations) pentru Psihologie în caz de dezastre, crize și traume (Standing Committee on Disaster, Crisis and Trauma Psychology) și membru în Comitetul Director al International Military Testing Association (IMTA). A publicat, atât în țară cât și în străinătate, mai multe cărți, capitole de cărți sau ghiduri operaționale în domeniul psihologiei militare.
Dr. Cezar Giosan este psiholog cercetător româno-american, cu experiență academică vastă în SUA și Romania. Dr. Giosan este, printre altele, conducător de doctorate în psihologie la Universitatea din Bucureşti. Dr. Giosan are experienţă îndelungată în derularea de astfel de proiecte, fiind implicat de-a lungul timpului în studii făcute pe personalul militar american, personalul militar român, precum și pe populaţia generală. Profilul lui academic se găsește la www.giosan.com.